Wandel 3-daagse op de Kampina vanuit Morgenrood - 16 t/m 18 april

Na de uitgebreide lunch en kennismaking wandelden woensdag de negen dames en één man 10 km door de mooie Oisterwijkse Bossen & Vennen en genoten van de jonge blaadjes aan de bomen, de vogels, de rust en alle tinten groen. Halverwege koffie, thee en wat lekkers bij een Natuurmonumenten café. De tweede dag, een 20km-wandeling door de Kampina, werden we getrakteerd op een prachtig afwisselend landschap; heide, zandverstuivingen, bos en heel veel vennen. We verwonderden ons over de vele bloeiende planten. Onderweg schuilden we een uurtje in een pannenkoekenrestaurant waar we de aspergepannenkoek en het gebak (o.a. ‘veeg uit de pan’ met een pipetje likeur) goed lieten smaken. Voor Marga’s rug waren de 20 km te veel, zij zorgde voor de boodschappen voor het avondeten.
De laatste dag konden we na het ontbijt en het schoon opleveren van de kamers nog 10 km wandelen voordat we weer op huis aangingen en van het Paasweekend genieten.

Djoewie had alles prima voorbereid -boodschappen, menu’s en wandelingen- , we hebben heerlijk gegeten en het was gezellig. ’s Avonds was er tijd voor een drankje, rummikub en klaverjassen.
Het was een fijne groep en er is al animo voor volgend jaar in een ander huis!

Dit verslag is gemaakt door Marga en Tamar

kampina 2

13 april, rondleiding in het bunkermuseum, met, indien gewenst, vooraf een wandeling van ca. 5.5 km

Op zondag 13 april jl. hebben wij met 11 deelnemers een bezoek gebracht aan het Bunkermuseum in IJmuiden.
Een paar van deze deelnemers is gestart in Parnassia in Bloemendaal aan Zee en lopend via het strand naar IJmuiden gewandeld. De overige deelnemers zijn rechtstreeks naar het bunkermuseum IJmuiden gegaan waar de groep zich heeft samengevoegd. De wandeling over het strand was een klein uurtje lopen en het weer zat mee.

In IJmuiden werden we ontvangen door een bevlogen gids die zeer veel kennis had van het bunkercomplex. Als vrijwilliger was het duidelijk dat hij erg betrokken was bij het museum. In een rondleiding van ca. 3 uur hebben we veel te horen gekregen over het buitendeel met de verschillende types bunker en gebouwen. Er werd uitgelegd wat het doel was van de verschillende soorten en hoe en wanneer ze gebouwd zijn.

Aansluitend zijn we het binnenste deel van het museum in geweest waar veel te zien was over de uitrusting, levenswijze van de bemensing en ook over de boten die in de “vesting” IJmuiden lagen. De uitleg over de ingenieuze afstand in meters die werd gebruikt was erg boeiend. Speciale aandacht ging er ook uit naar de verschillende typen boten die o.a. in de grote Schellbootbunker in IJmuiden lagen en hoe deze bunkers onschadelijk gemaakt werden.
Al met al een zeer leerzame en gezellige rondleiding met aansluitend een koffie op het strand.

Dit verslag is aangeleverd door Richard van Batenburg

bunkermuseum

Noord-Hollandse ledencontactmiddag in De Banjaert Wijk aan Zee

Op 30 maart jl. was de Nivon-afdeling Amsterdam en omstreken aan de beurt om een contactmiddag te organiseren in De Banjaert te Wijk aan Zee. Daartoe was Truus Siddré uitgenodigd met een aantal van haar dwarsfluitstudenten.

Onze aanvankelijke scepsis maakte plaats voor bewondering toen wij de muziek beluisterden van Tielman Susato, een middeleeuwse Antwerpse componist. Daarna werken o.a. uit de Renaissance en de Barok. Zo maakten wij binnen een heel korte tijd een reis door de muziekgeschiedenis. Na de pauze kon het publiek in actie komen door mee te zingen met Sing a Song for the Peace of the People. Tot slot verzorgde dirigent Truus Siddré een origineel nummer waarbij het publiek op een ludieke manier kon meedoen.

De leden contactmiddagen worden twee keer per jaar door een Noord-Hollandse Nivon-afdeling georganiseerd. Muziek staat daarbij vaak op het programma. Maar ook kan de afdeling een keuze maken voor een lezing over een actueel of cultureel onderwerp.

Afgezien van het onderwerp is het uiteraard leuk om natuurvriendenhuis De Banjaert eens te bezoeken, dat zo prachtig in het Noord-Hollandse duinlandschap gelegen is.

Dit verslag is gemaakt door Annemarie Broek

Nivon 2022 Zomer Banjaert_15_online

27 maart: Een verhalende wandeling door Elswout

Drie kleurrijke personages uit het verleden luisterden op 27 maart een wandeling door Elswout op met boeiende verhalen over een markante bewoonster van het Groote Huis, Johanna Borski (1764 1846), de rijkste zakenvrouw die Nederland ooit heeft gekend.

De Nivon-groep van 7 deelnemers ontmoette tijdens de wandeling Marianne, een dienstbode die vanaf haar 15e in dienst was bij het gezin Borski, David, de jachtopziener, en Willem Borski III, de kleinzoon van mw Borski. De verhalenvertelster wist deze personages op overtuigende wijze neer te zetten en bracht zo de geschiedenis van Elswout, en met name van de familie Borski, in onze verbeelding tot leven. Tussen de ontmoetingen door hebben we genoten van een prachtige wandeling over het landgoed in de zon!

Dit verslag werd aangeleverd door Marita Veerman

Elswout2 27-3-25

Lezing over de ruimte en het heelal "the spy who watched me"

Met een leuke groep van 10 geïnteresseerde deelnemers hebben we geluisterd naar een lezing over het universum.
We kregen veel informatie waar we niet vaak over nadenken, met duidelijke uitleg door een deskundige.
Wat er naast onze planeten nog veel meer in de ruimte rondzweeft was een eye-opener. De enorme hoeveelheid satellieten, de restanten van alle raketten die ooit zijn afgeschoten en de troep die “Elan Musk” inmiddels (10.000) omhoog schiet. Defensie van veel verschillende landen sturen hun satellieten voor geheime operaties. We staan er niet dagelijks bij stil, maar alles wat we op ons mobieltje doen gaat via deze satellieten en dat maakt ons kwetsbaar.
Natuurlijk biedt het ons ook veel vooruitgang en gemak. Deze lezing gaf ons veel duidelijkheid en opende de ogen.
Sterrenwacht Copernicus geeft steeds wisselende lezingen, wij komen zeker nog eens terug.
Verslag door Djoewie Leegwater
Nicholas-copernicus

Rondleiding Molen de Adriaan - Haarlem

Na een hartelijke ontvangst door de vrijwilligers van de “Molen de Adriaan” begonnen we de beklimming met 12 deelnemers.
Op de 1e etage ontdekten we een leuke zaal die populair blijkt te zijn als trouwzaal. Ook blijkt een van de deelnemers daar ten huwelijk gevraagd te zijn. Gejubel alom.
Op naar de 2e etage waar we bij modellen van andere molens uitleg kregen over de werking van de systemen en soorten grondstoffen. Natuurlijk ook over het type molen dat onze voetjes droog hield bij te hoge waterstanden.
Het werd een uitleg met heel veel leuke anekdotes.
Op de 3e etage kregen we uitleg over het vermalen van graan, vlas enz. Enorme stenen die over elkaar schuren worden aangestuurd door prachtige houten constructies waarbij vroeger geen spijker werd gebruikt, alleen houten verbindingen.
En dan de laatste toegankelijke etage, het begin van de kap (de echte kap kun je niet in).
Hier konden we naar buiten om over onze prachtige stad uit te kijken en allerlei mooie plekken te herkennen.
We kregen uitleg over de enorme wieken, hoe de molenaars deze in weer en wind ongezekerd (mogen alleen zij) beklimmen om de doeken goed te spannen.
Op deze hoogte is het flink fris met een stevig windje.
Nadat we weer allemaal, voorzichtig achterwaarts, de trappen afdaalden kregen we beneden nog een uitleg over de stadse schilderingen in de middeleeuwen.
Restte ons alleen nog een gezellige nazit met een bakkie over de fantastische leuke rondleiding en het enthousiasme van de molenvrijwilliger.
Verslag door Djoewie Leegwater
molen adriaan 2

9 februari: Pieter Vermeulen museum

We gingen met een klein gezelschap op verkenning door Het Toverbos; spannend voor kleine en grote mensen.
En hebben er genoten van de vele interactieve mogelijkheden en wonderen waar we wel naar mochten kijken maar niet mochten aankomen. Deze gezinsactiviteit smaakt naar meer.

28 februari: Plaatje draaien

Op 28 februari had het kersverse bestuur van onze afdeling weer een middag ‘plaatje draaien’ georganiseerd. Er waren opnieuw enkele bezoekers op af gekomen, maar het kan natuurlijk altijd meer. Stel je voor: je kunt eindelijk eens je favoriete jeugdplaat-van-vroeger laten horen en daarbij je eigen herinneringen vertellen. We werden warm ontvangen door het bestuur met een verse bak thee of koffie met iets lekkerst erbij. Daarna werd het tijd voor het beluisteren naar platen uit vervlogen tijden. Ieder kreeg daarbij de gelegenheid de bijbehorende herinneringen met de aanwezigen te delen.

Het voert te ver om alle platen hier op te sommen want je kunt in de beschikbare twee uur heel wat muziek laten horen. Enkele voorbeelden: Eén deelnemer had een jazz-lp meegenomen die hij indertijd zelf als technicus bij een ziekenomroep had opgenomen. Swingende klanken vulden de met smaak opgesierde ruimte. Dan was er Um Um Um Um Um Um, een plaatje van Wayne Fontana en the Mindbenders, een groepje uit het roemruchte verleden van de Engelse popscene. Iemand anders deelde met ons de passie voor Nico en The Velvet Underground. En uiteraard was er ook heel veel aandacht voor disco.

Onder het genot van een afsluitend drankje deelden we de ervaringen van die middag.
Het was een interessante en gezellige ervaring geweest. Dus laat de volgende keer van je horen met je eigen favorieten uit het verleden.
Dit verslag werd opgetekend door Nivonlid Zonnemarie, waarvoor hartelijk dank.